Przykładowe menu

Posiłki z moich jadłospisów

Nim rozpoczniesz swoją przygodę ze zmianą nawyków w zakresie odżywiania, przeczytaj kilka praktycznych wskazówek, które z całą pewnością ułatwią Ci przestrzeganie przygotowanego przeze mnie jadłospisu.
Po pierwsze, pamiętaj, że posiłki są dobierane indywidualnie. To bardzo ważne, ponieważ wszystkie posiłki są skomponowane w ten sposób, by zaspokajać Twoje potrzeby żywieniowe. Dlatego nie omijaj ani nie rezygnuj z żadnego posiłku! Pamiętaj o tym, że będąc na diecie bardzo istotne jest, by spożywać odpowiednią ilość wody wraz z pożywieniem. Godziny posiłków zostaną ustalone z dietetykiem na spotkaniu w gabinecie. Postaraj się, aby Twoje posiłki były
regularne, a rozbieżność między faktyczną godziną spożycia posiłku a godziną wyznaczoną w jadłospisie nie była dłuższa niż 45 minut. Jeżeli z jakiegoś powodu nie jesteś w stanie spożyć posiłku, to nie omijaj go – lepiej zjedz go później, a pozostałe posiłki w tym dniu rozłóż równomiernie.
Do dzieła !

Śniadanie

Bułka ziarnista z łososiem

Składniki na porcję:

  • 1 bułka ziarnista
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 1 łyżka serka
  • śmietankowego (Almette)
    świeży ogórek
  • koperek
  • sałata lodowa

Sposób przygotowania:

​Bułkę kroimy na pół. Dolną część smarujemy cienko serkiem. Nakładamy liść sałaty, plaster łososia. Następnie na kanapkę układamy plastry ogórka i całość posypujemy koperkiem.

II Śniadanie

Koktajl pełen energii

Dawka energii, witamin i składników mineralnych .Idealnie nadaje się dla osoby aktywnej fizycznie i sportowca. Burak wpływa na podniesienie wydolności u sportowców, działa Dołącz to tych, którzy już spróbowali pysznego buraczanego koktajlu! Jeżeli kaloryczność jest zbyt duża dla osoby mniej ważącej ,to można podzielić na dwie porcje.

Składniki na porcję:

  • burak 2 średnie sztuki
  • maliny garść
  • mandarynki 3 sztuki
  • miód 1 łyżeczka
  • banan 1 średnia sztuka
  • masło orzechowe 1 łyżka
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • nasiona lnu 1 łyżka
  • awokado pół sztuki
  • orzechy włoskie pół sztuki
  • winogrona pół garści
  • odzywka białkowa 30 gr.​

Wartość energetyczna jednej porcji: 815 kcal

Sposób przygotowania:

Buraka umyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy na mus. Zostawiamy kilka plasterków banana i mandarynek do ułożenia na koktajlu, układamy na koktajlu również orzechy włoskie i winogrona.
Smacznego!

Obiad

Dorsz z ziemniakami

Dorsz to ryba, którą możemy przyrządzić na wiele sposobów , jednym ze zdrowszych sposobów to pieczony filet z dorsza. Ryby morskie są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów.

Składniki na porcję:

  • 150 g fileta z dorsza
  • 2 średnie sztuki ziemniaków
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • garść koperku
  • przyprawa do ryb

​Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 270 kcal

Sposób przygotowania:

Dorsza przyprawić, skropić olejem i posypać koperkiem, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Ziemniaki ugotować, posypać resztą koperku.

Przekąska

Owocowo - warzywny koktajl

Składniki na porcję:

  • gruszka 1 sztuka
  • pomarańcza 1 sztuka
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • jarmuż kilka liści
  • brokuł 2- 3 różyczki
  • nasiona chia 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka
  • mleko roślinne 3/4 szklanki​

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 390 kcal

Sposób przygotowania:

Pomarańczę i gruszkę obrać. Dodać do misy blendera. Wrzucić resztę produktów. Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładki mus.

Kolacja

Warzywna tortilla

Ser twarogowy nie zawsze musi gościć na zwykłej kanapce. Można zawinąć go również w placek tortilli. Dzięki temu uzyskamy oryginalny posiłek, który również chętnie może zostać zjedzony. Prezentacja posiłku jest również ważna. Nasza tortilla smakuje wybornie, ale także cieszy oko swoim kolorowym wyglądem i tym samym pobudza nasz apetyt.

Składniki na porcję:

  • Placek razowej tortilli – 1 sztuka
  • Ser twarogowy – 1/3 kostki
  • Jogurt grecki – 1 łyżka
  • Szczypiorek
  • Rzodkiewka – kilka sztuk
  • Papryka – 0,5 sztuki
  • Kiełki jarmużu

Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 330 kcal

Sposób przygotowania:

Patelnię dobrze rozgrzać, a następnie podpiec na niej placek tortilli z jednej i drugiej strony po około 0,5 minuty. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Twaróg zblendować razem z jogurtem naturalnym i wymieszać z warzywami. Przygotowanym twarożkiem posmarować placek tortilli, położyć kiełki i zawinąć.

Zapraszam do współpracy