Przykładowe menu
Posiłki z moich jadłospisów
Nim rozpoczniesz swoją przygodę ze zmianą nawyków w zakresie odżywiania, przeczytaj kilka praktycznych wskazówek, które z całą pewnością ułatwią Ci przestrzeganie przygotowanego przeze mnie jadłospisu.
Po pierwsze, pamiętaj, że posiłki są dobierane indywidualnie. To bardzo ważne, ponieważ wszystkie posiłki są skomponowane w ten sposób, by zaspokajać Twoje potrzeby żywieniowe. Dlatego nie omijaj ani nie rezygnuj z żadnego posiłku! Pamiętaj o tym, że będąc na diecie bardzo istotne jest, by spożywać odpowiednią ilość wody wraz z pożywieniem. Godziny posiłków zostaną ustalone z dietetykiem na spotkaniu w gabinecie. Postaraj się, aby Twoje posiłki były
regularne, a rozbieżność między faktyczną godziną spożycia posiłku a godziną wyznaczoną w jadłospisie nie była dłuższa niż 45 minut. Jeżeli z jakiegoś powodu nie jesteś w stanie spożyć posiłku, to nie omijaj go – lepiej zjedz go później, a pozostałe posiłki w tym dniu rozłóż równomiernie.
Do dzieła !
Śniadanie
Bułka ziarnista z łososiem
Składniki na porcję:
- 1 bułka ziarnista
- 2 plastry wędzonego łososia
- 1 łyżka serka
- śmietankowego (Almette)
świeży ogórek - koperek
- sałata lodowa
Sposób przygotowania:
Bułkę kroimy na pół. Dolną część smarujemy cienko serkiem. Nakładamy liść sałaty, plaster łososia. Następnie na kanapkę układamy plastry ogórka i całość posypujemy koperkiem.
II Śniadanie
Koktajl pełen energii
Składniki na porcję:
- burak 2 średnie sztuki
- maliny garść
- mandarynki 3 sztuki
- miód 1 łyżeczka
- banan 1 średnia sztuka
- masło orzechowe 1 łyżka
- sok z cytryny 3 łyżki
- nasiona lnu 1 łyżka
- awokado pół sztuki
- orzechy włoskie pół sztuki
- winogrona pół garści
- odzywka białkowa 30 gr.
Wartość energetyczna jednej porcji: 815 kcal
Sposób przygotowania:
Buraka umyć, obrać ze skórki i pokroić. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy na mus. Zostawiamy kilka plasterków banana i mandarynek do ułożenia na koktajlu, układamy na koktajlu również orzechy włoskie i winogrona.
Smacznego!
Obiad
Dorsz z ziemniakami
Dorsz to ryba, którą możemy przyrządzić na wiele sposobów , jednym ze zdrowszych sposobów to pieczony filet z dorsza. Ryby morskie są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów.
Składniki na porcję:
- 150 g fileta z dorsza
- 2 średnie sztuki ziemniaków
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- garść koperku
- przyprawa do ryb
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 270 kcal
Sposób przygotowania:
Dorsza przyprawić, skropić olejem i posypać koperkiem, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Ziemniaki ugotować, posypać resztą koperku.
Przekąska
Owocowo - warzywny koktajl
Składniki na porcję:
- gruszka 1 sztuka
- pomarańcza 1 sztuka
- natka pietruszki 1 łyżka
- jarmuż kilka liści
- brokuł 2- 3 różyczki
- nasiona chia 1 łyżeczka
- miód 1 łyżeczka
- mleko roślinne 3/4 szklanki
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 390 kcal
Sposób przygotowania:
Pomarańczę i gruszkę obrać. Dodać do misy blendera. Wrzucić resztę produktów. Wszystkie składniki dokładnie zblendować na gładki mus.
Kolacja
Warzywna tortilla
Składniki na porcję:
- Placek razowej tortilli – 1 sztuka
- Ser twarogowy – 1/3 kostki
- Jogurt grecki – 1 łyżka
- Szczypiorek
- Rzodkiewka – kilka sztuk
- Papryka – 0,5 sztuki
- Kiełki jarmużu
Wartość energetyczna jednej porcji: ok. 330 kcal
Sposób przygotowania:
Patelnię dobrze rozgrzać, a następnie podpiec na niej placek tortilli z jednej i drugiej strony po około 0,5 minuty. Rzodkiewkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Twaróg zblendować razem z jogurtem naturalnym i wymieszać z warzywami. Przygotowanym twarożkiem posmarować placek tortilli, położyć kiełki i zawinąć.